KASLAR 2

Kas  Hareketleri
    İskelet kasları hemen hemen her zaman gruplar halinde hareket ederler.  Bunun sonucunda bir çok hareket birkaç kasın koordineli çalışması ile oluşur. Bir grubu oluşturan  birkaç kas çalışırken diğerleri çalışmayabilir. Hareket çeşitleri, kasların veya kas gruplarının fonksiyonel sınıflandırılmasını gerektirir. 
  Kassal hareketler boyunca özel hareket çeşitleri birkaç terimle tanımlanır. 
Bu terimler; 
Birincil kaslar, Antagonist, Sinerjist ile Fiksatör dür.

Birincil Kaslar(agonist): 
    Hareketi direkt olarak yaptıran kas veya kas grubunun ifade eder. Birincil kaslar, kasların çalışmasında kasın “ Hareketi “ veya “ Fonksiyonu “olarak tarif edilir. 
Antagonist Kaslar: 
 Birincil kaslara karşıt olarak kasılanlardır. Birincil kaslar çalışırken, hareketsizdirler. Aynı anda kasılmada birincil kaslar ile antagonistleri birlikte kasılırlar ve sert ve kısıtlı hareket oluşur. Normal bir harekette kasların işbirliği içersinde antagonistler, çalışmanın aksini yapma rolündedirler. Antagonistler, birincil kasların kasılması boyunca kesinlik ve kontrol sağlamada önemlidirler.
Sinerjistler: 
  Birincil kaslarla aynı anda kasılırlar. Bir hareketin daha etkili yapılabilmesinde birincil kasların çalışmalarına katkıda bulunurlar.
Fiksatör Kaslar: Genellikle eklemlerin sabitlenmesinde fonksiyon gösterirler. Birincil kasların kasılmasıyla kollarda ve bacaklardaki eklemlerin dengesi ve görünümü muhafaza edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder