ANTRENMAN YÜKLENME YÖNTEMLERİ

ANTRENMAN YÜKLENME YÖNTEMLERİ
Antrenman yüklenme yöntemleri sporcuların sporsal hemde motorsal gelişimini artırması için sporculara uygulanması gerekir.Egzersizlerin uygulanması için belirli yoğunluk ve miktarlarda yapılması gerekir.Yüklenme yöntemleri uygulanan özelliğe göre değişiklik göstermektedir.Yani sürat ile dayanıklılık aynı yöntemle aynı oranlarla geliştirilemez gibi,yüklenme yöntemleri belirli bir şekilde sınıflandırılmıştır.


  1. Tekrarlı Yüklenme Yöntemi
  2. İnterval Yüklenme Yöntemi a.Ekstensiv b.İntensiv
  3. Devamlı Yüklenme Yöntemi
1.Tekrarlı Yüklenme Yöntemi
Tekrarlı yüklenme yöntemi ile max. kuvvet, max. sürat ve de sürat de dayanıklılık gelişmektedir.Bu yüklenme yönteminde organizmaya çok fazla bir yük binmektedir.Yüklenme yoğunluğu %85 ile %100 arasındadır.Tekrar sayıları da 1 ile 6 arası sporcunun antrene durumuna göre değişiklik göstermektedir.Yüklenme kısı tutulmalı aralardaki dinlenmeler uzun olması gerekmektedir.

2.İnterval Yüklenme Yöntemi
İnterval yüklenme yöntemi ekstensiv interval ve intensiv interval olmak üzere iki kola ayrılır.
a.İntensiv İnterval Yüklenme Yöntemi
İntensiv İnterval Yüklenme Yöntemi ile çabuk kuvvet,sürat,kuvvette dayanıklılık ve süratte dayanıklılık gelişmektedir.Yüklenme yoğunluğu %75 ile%85 arasındadır, tekrar sayısı ise 2 ile 3 seri ve 6 ile 12 tekrar arasındadır.Yüklenme arası dinlenmeler 2 dk ile 5 dk arasındadir.
b.Ekstensiv İnterval Yüklenme Yöntemi
Ekstensiv interval yüklenme yöntemi ile kuvvette devamlılık,genel dayanıklılık,orta süreli dayanıklılık özellikleri gelişmektedir.Yüklenme yoğunluğu %50 ile %75 arasındadır,tekrar sayısı ise  20 ile 40 arasıdır. Dinlenme 30 sn ile 90 sn arasıdır.
3.Devamlı Yüklenme Yöntemi
Devamlı yüklenme yöntemi sadece tamamen aerobik sistemle çalışan bir yüklenme yöntemidir.Bu yöntem ile dayanıklılıkla ilgili her şey gelişmektedir bunlar genel dayanıklılık, uzun süreli dayanıklılık,sürat de dayanıklılık ve kuvvette dayanıklılıktır.Yüklenme %60 az dır, ve bu sebeple de yüklenme süresi uzundur dinlenme ise ya hiç yada aç süre dinlenme verilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder