ENERJİ SİSTEMLERİ

ENERJİ SİSTEMLERİ
Anaerobik Enerji Sistemi (Oksijensiz)
    Anaerobik enerji sistemi ATP'nin tamamen oksijensiz ortamda parçalanması anlamına gelmektedir.. Oksijensiz ortamdan kastımız oksijen olmayan bir yer değil sadece kısa sürede işin gerçekleşmesidir.Anaerobik sistem ikiye ayrılır.
Bunlar;
  1. Fosfajen (ATP-PC) sistem
  2. Laktik asit sistem (Anaerobik glikoz)
Fosfajen Sistem
       Fosfajen sistem anaerobik enerjisisteminin en başında yer alır çünkü ATP-CP sistem en kısa süreli sistemdir yaklaşık.Kas kasılması için gerekli olan acil enerji kas hücrelerinde depolanmış olarak bulunan ATP molekülünün parçalanması ile sağlanır.Kullanılan enerji kaynağı kreatin fosfattır.8 ila 10 saniye bu sistemden enerji karşılana bilinir.Teorik olarak, fosfojen sistemi tamamen boşaldıktan sonra, diğer enerji sistemlerinin onu 15-30 saniye içinde tamamen yenileyebilecekleri kabul edilir.Ancak uygulamada olay böyle gelişmez. Çünkü öteki sistemlerin bütün güçleri ile fosfojen sistemi yenilemek için görev yapmaları ancak fosfojen sistemi tamamen boşaldığında mümkündür. Yenilenme yarı-zamanı normalde 30 saniye civarındadır tamamı ise 180 saniyenin sonunda dolmaktadır ve laktik asit meydana gelmemektedir.Örnek verilecek olursa 100m sprint buna en güzel örnektir.
Dinlenme Süresi
ATP Yenilenmesi (%)
10 sn'den az
Çok az
30 sn
50
180 sn
100
Laktik Asit Sistem
    Laktik asit istemde sadece karbonhidrat kulanılmaktadır.Aynı zamanda laktik asit sisteme anaerobik glikoliz de denmektedir.Kasların ATP yenilenmesi için karbonhidratların parçalanması ve oksijen olmaksızın laktik asite dönmesine laktik asit sistem adı verilir.Vücutta bulunan karbon hidratlar ya kullanılır yada glikoza dönüşür yada glikojen olarak karaciğerde depolanır.35,40 saniyelik enerji istiyen spor olaylarında kullanılır.Örnek verecek olursak 200m 400m metre koşuları bunlara en iyi örneklerdir.

Aerobik Sistem(Oksijenli)
   Aerobik sistem uzun süreli spor hareketlerinde kullanılır.Enerji kaynakları protein,yağ ve karbonhidrat dır.Sıralıyacak olursak ilk olarak karbonhidrat ardından protein ve son olarak yağları yakarız.O yüzdendir ki kilo vermek zordur çünkü en son yakılan enerji kaynağı yağlardır.Aerobik sistem 2 dakika ile 2-3 saat süren olaylar için ana enerji kaynağıdır.Dayanıklılık sporları buna çok iyi bir örnektir.

2 yorum: