KASLAR 1

KASLAR
  Önemli yaşamsal özellikten bir tanesi de harekettir.Yürürken, konuşurken, nefes alırken veya birçok bedensel aktivitenin yapılabilmesi iskelet kaslarının kasılmasıyla mümkündür.Vücutta 600’ün üzerinde iskelet kası vardır.
   Toplamda, vücut ağırlığının %40-%50’sini kaslardan oluşmaktadır.

İSKELET KASININ YAPISI
Kas hücresi iğ şeklindedir ve fibril adını alır, kas dokusu fibrillerden oluşur. Çapları      10-100 mikron, uzunluğu 1 – 40mm. arasında değişir.İskelet kas hücresinin zarına sarkolema denir.Kasta kasılmayı sağlayan kontraktil ünite elemanları olarak sarkoplazmada (kas hücresi sitoplazması) miyofibriller bulunur. Bu miyofibrillerin çapı 1-3 mikron, sayıları birkaç yüz ile bin adet arasındadır.Miyofibriller elektron mikroskobu ile incelendiğinde AKTİN ve MİYOZİN filamentlerinden oluştuğu görülür.Sayısal olarak miyozin 1500, aktin ise 3000 kadardır.A Bandı, aktin filamentlerinin altalta geldiği kısım açık bantlar şeklinde I Bandını oluşturur.Sadece miyozinlerin alt alta geldiği bant ise daha açıktır ve buna H Bandı denir. I bandı da koyu bir çizgiyle ikiye ayrılmıştır, Buna Z Membranı denir.Sarkoplazmada K, Mg, Na, Ca, gibi elektrolitler, miyozin, aktin, troponin, tropomiyozin, ATP, fosfokreatin (CP), glikojen, fosfolipid, miyoglobin, çeşitli enzimler gibi organik maddeler bulunur. Miyofibriller arasında bol miktarda mitokondri ler bulunur.
Sarkoplazmik Retikulum: Miyofibriller arasında paralel olarak seyireden tüplerden oluşur, kalsiyum depolar ve salıverir. Kas kasılmasında önemli rol oynar.
Transvers (T) Tüpler: Sarkoplazmik retikulumun tersine miyofibrillere dik seyireder, diğer bir adıyla T tüpleridir. Z membranına yakın bir şekilde seyir ederler, Aksiyon Potansiyeli kas membranı boyunca bu T tüpleri sistemi yoluyla kas fibrillerinin içine doğru yayılmakta ve bu akım kası kasılmaya sevketmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder